Kjernekraft

august 19, 2016 Inspira AS

Jeg er verken supersprek eller råsterk, man blir ikke automatisk en slank, spretten og muskuløs atlet av å drive treningssenter. Men i midten – der er jeg rå. Og med midten så mener jeg kjernemusklene. I treningsverdenen så snakkes det om core, men jeg foretrekker norske ord og vendinger så da blir det kjerne i stedet.

Inspira Grete med strikkHva er så greia med disse kjernemusklene?

Enkelt sagt så er dette de innerste, mest skjelettnære musklene som støtter opp, beveger og beskytter reisverket vårt – ryggen. I en frisk og førlig kropp så skrur disse musklene seg automatisk på når det trengs, men det er ingen selvfølge dersom kroppen har fått seg en kakk.

Selv fikk ryggen min og bekkenet mitt litt juling i form av brudd og prolaps da jeg veltet med snøscooter for noen år tilbake, og da kjente jeg med all tydelighet at ting ikke funket som de helst skulle ha gjort. Noen muskler var i helspenn hele tida, mens andre igjen ‘sov’.

Opptreningsprosessen var møysommelig, og fokus nummer 1 var på kjernetrening. Både for å ‘vekke til live’, for å styrke og for myke opp. I min verden duger det ikke med bare styrketrening, vi må også øve oss på å spenne av musklene. Da økonomiserer vi med kreftene, og stemninga blir rett og slett triveligere i kroppen.

IMG_3022Å trene kroppen og hodet for helsas skyld, framfor utseendet, samt å trene kroppen fra innerst til ytterst, slik at den tåler hverdagen godt

….det er målet mitt med trening

Jeg trener alle lagene med mage- og ryggmuskler, og i tillegg så trener jeg alltid bekkenbunnsmuskulaturen. Disse musklene går i glemmeboka av to grunner; for det første så vises de ikke, og for det andre så er det er diffust, kanskje til og med tabu område for mange. Men dette ‘golvet’ nedi bekkenet er viktig(!), så jeg håper du også baker inn litt styrketrening for bekkenbunnen fra og med  n å .

Her kommer en liten snutt med noen av de øvelsene jeg liker best:

1  |  Først varmer jeg opp med litt kattestrekk og halevifting

2  |  Ned på magen, trekk navlen opp mot ryggen slik at korsrygg flater litt ut

3  |  Ligg på magen, stram opp bekkenbunn og slipp

4  |  Supermann & Skorpion

5  |  Samla beinløft til siden og på skrå

6  |  Ryggstempel med god gli på hælen

7  |  Planke med vri

8  |  Vri kroppen som ei kopptue du skal vri vannet ut av

9  |  Hvil med rumpa mot hælene, slipp magen ut

Vær obs på at i videoen så gjør jeg alle øvelsene kun til en side. Husk å gjøre beinløftene og liggende vridning til begge sider.

Inspira Kjerstin og RebeccaVil du lese litt mer om kjernemusklene, så syns jeg denne artikkelen fra Olympiatoppen var fin. Og vil du trene opp ditt indre støtteapparat så sender jeg deg en stor tommel opp! – og ønsker deg varmt velkommen til Inspira om du vil ha følge på veien ♥

Nå er helga straks her. Jeg ønsker deg ei FIN ei! Alt godt // Grete