Hvert minutt teller

mai 23, 2022 Grete Lian

Redusert risiko for angst og depresjon, bedre søvn, styrket beinmasse, bedre minne, mindre kroppsfett, lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og kreft, bedre evne til å regulere følelser…

– joda, fysisk aktivitet er medisin for så mangt ❤

Tidligere denne måneden la Helsedirektoratet fram nye råd om fysisk aktivitet og stillesitting, og de gir oss god kunnskap om hva som er bra for oss. Jeg skal liste opp noen av rådene lenger ned her, men er det en enkel beskjed jeg vil du skal ta med deg ut av alt dette så er det følgende: Alle monner drar.

Litt er alltid bedre enn ingenting. Det betyr at selv om det anbefales flere minutter i aktivitet enn du klarer gjennomføre på ei uke, så teller det at du gikk til postkassa og tilbake. Det teller om du reiser deg og ser Kveldsnytt stående i stedet for sittende. Det teller om du tar en telefonsamtale gående i korridoren i stedet for å sitte på plassen din. Alle. Monner. Drar. Og det syns jeg er supert at Helsedirektoratet løfter fram!

Nytt av året er at rådene er mer differensiert. En sjåfør som sitter stille hele dagen har andre anbefalinger enn en sykepleier som er på beina hele dagen, og et barn på 2 år har andre anbefalinger enn en ungdom på 17 år. For oss voksne og godt voksne gjelder følgende:

  • Minst 150-300 minutter med moderat fysisk aktivitet eller minst 75-150 minutter med fysisk aktivitet med høy intensitet.
  • Styrketrening 2 ganger i uka
  • Balanse- og styrketrening minst 2 ganger i uka for de av oss over 65 år
  • Avbryt stillesitting så ofte som mulig
  • Hvert minutt teller – det er ingen nedre grense for når fysisk aktivitet begynner å gjøre oss godt

I de nye rådene gis det også spesifikke råd knyttet til barn og unge, både når det gjelder fysisk aktivitet og også skjermbruk, noe som kan være nyttig og lærerikt for de av oss som har barn i hus.

Jeg anbefaler deg å lese mer her:https://www.helsedirektoratet.no/…/nye-rad-om-fysisk…

Igjen: Alle monner drar. Ikke la deg avskrekke om du ikke klarer oppfylle anbefalingene pr i dag – la deg heller inspirere! Let etter muligheter i hverdagen til å være bare l i t t mer aktiv, og så litt til, og så litt til… Ikke gi opp – du kommer langt med litt, så bare gjør så godt du kan så kan det hende noen nye rutiner setter seg etter hvert.

Masse lykke til! Og du? Reis deg gjerne opp noen minutter og rusle litt rundt mens du scroller videre.

Alt godt // Grete