Gretes favoritter

september 18, 2021 Grete Lian

«Hva heter den nydelige musikken du brukte på timen nå?» er et spørsmål jeg ofte får. Og i dette innlegget deler jeg mine absolutte yogamusikkfavoritter med deg – her skal du få både kjennskap til hvem som står bak lyden av Inspira, samt linker til spillelistene bestående musikken jeg er aller mest glad i:

Instrumental

Denne spillelista er en av dem jeg stadig får tilbakemeldinger på, derfor deler jeg den med stor glede. Den består av mine instrumental-favoritter gjennom ti år, altså musikk uten vokal.

Jeg lyttet til denne lista med en gammel barndomsvenn av meg som er pianist tidligere i år, og han kunne nøkternt slå fast «Du lytter egentlig veldig mye til piano-basert musikk, Grete». Og jo, det har han visst helt rett i – jeg elsker vakkert, fredfullt og sjelfullt pianospill. Gjerne musikk med mye luft og rom i seg, musikk som man kan velge å lytte aktivt til i like stor grad som man kan la musikken være en behagelig lydkulisse.

Du som er Inspira-yogi kjenner kanskje godt igjen denne lista?

Link til spillelista Inspira – Favoritter | Instrumental

Nordisk

En annen favoritt er denne spilleliste bestående av musikk av og med nordiske artister.

Det lages utrolig mye vakker og bra musikk her oppe i det kalde nord, det er virkelig et musikalsk skattkammer vi bor i! Kari Bremnes, Ane Brun, Moddi, Hekla Stålstrenga – det fins definitivt mange gode artister her i nord, og det er balsam for sjelen å lytte til musikken deres.

Jeg opplever at visetradisjonen står sterkt i Norden, og i tillegg til at artistene på denne lista lager vakker, interessant og vellydende musikk så elsker jeg at det i alle låter fins en fortelling. Har du lyttet til tekstene på denne spillelista? Virkelig verdt en lytt.

Link til spillelista Inspira – Nordisk

Mantra

Jeg kan huske aller første gang jeg hørte Deva Premal synge ‘Mangalam’…

Jeg var på yogaretreat på en fjellhytte i Tydal, sammen med fine folk nøt jeg ei lang, deilig helg helg med fjellturer, ashtanga yoga og yin yoga. Mens jeg lå i savasana (den avsluttende avspenningen av en yogapraksis) på en av yin-timene tonet ‘Mangalam’ ut av høyttalerne, og jeg syns det var så vakkert der og da at jeg ble helt rørt. Helt sugd inn i musikken, rytmen, varmen i stemmen til Deva Premal.

Siden den dagen har hennes musikk vært faste innslag på mange av mine spillelister, og jeg oppdaget at medlemmene mine er akkurat like glad i denne typen musikk som jeg selv er.

Spillelisten Inspira – Mantra består av musikk fra yogaens fødested, India. Noen av mantraene synges på sanskrit, andre på gurmukhi (to av «yogaspråkene»). Kanskje er en av dine favoritter på denne spillelista?

Link til spillelista Inspira – Mantra

Sapmi

Sapmi strekker seg jo over Finland, Russland, Sverige og Norge, og jeg er veldig glad i den samiske musikken, norsk som svensk. Joik har alltid truffet meg i hjertet, og jeg er glad for all den nye samiske musikken som vokser fram i våre dager – den er virkelig verdt en lytt.

Selv om mine forfedre valgte bort den samiske siden av seg selv feirer familien min også med det samiske flagget på 17. mai, og du ser på bildet at på vinters tid foretrekker jeg skaller på beina. Skallene mine er sydd av nabokona til mammaen min, som bor i Karasjok. Kniver, belter, luer og sko av samisk håndverk har vært naturlige bruksgjenstander i min familie.

Språket forstår jeg ikke, kun enkeltord. Men trenger man å forstå det verbale språket for å forstå eller bli rørt av musikken? Jeg syns ikke det, og jeg håper også du finner glede i å lytte til denne lista.

Link til spillelista Inspira – Sapmi

Jeg vil tro at de av dere som har vært innom Inspira eller deltatt på mine yogatimer de siste ti årene kjenner igjen flere av låtene fra spillelistene jeg deler over her. Enkelte av låtene har jeg hatt med meg i maaange år. Ønsker du å lese mer om mine tanker rundt musikkbruk på yogatimer kan du gjerne lese dette intervjuet som ble gjort av plusstid.no for en tid tilbake.

Håper du satte pris på dette innlegget <3

Alt godt // Grete