25. september 2021

Jaaa!

E n d e l i g har vi kommet til det fantastiske punktet der Norge kan senke skuldrene – nå er vi over korona-kneika og vi kan ta tilbake Hverdagen! Etter gårsdagens pressekonferanse var det egentlig vanskelig å ta det innover seg. Jeg strevde litt med å fatte at vi ikke lenger trenger holde avstand, at vi ikke lenger trenger å vaske og sprite kontinuerlig, at vi ikke lenger trenger ha så høye skuldre. Det blir rart og fabelaktig å komme tilbake til normalen!

Her på Inspira betyr det følgende:

  • Vi øker deltakerantall på timene
  • Du kan nå bruke Inspiras matter (men det er fortsatt veldig lov å ha med egen)
  • Alt av utstyr kan brukes flere økter/dager på rad
  • Føl deg fri til å åpne/lukke vinduer selv
  • Du slipper å holde avstand
  • Håndduker kan få henge til Grete skifter dem
  • Det er veldig lov til å sprite hender, men du ‘må’ ikke

Er det ikke rart hvor stort og spesielt det føles å få lov til å åpne et vindu…? Eller hvor merkelig det er å tenke på at vi ikke trenger å sprite oss for hver gang vi har tatt på noe?

Vi trenger vel litt innkjøring alle sammen, for å venne oss til den nye (gamle) hverdagen., men jeg er sikker på at det vil bli superbra etter hvert!

Dobbelttimer

Så har jeg fått en del tilbakemeldinger på det med dobbelttimer de siste ukene, så jeg kan informere litt om det med det samme nå. Pr nå er det slik at dere medlemmer kan booke dere inn på ei dobbelttime i uka. Det var deilig å endelig åpne for det igjen!

Samtidig har flere sagt at de syns det er positivt at det kun er én dobbelttime i uka som gjelder, for ellers vil nok svært mange ikke få plass på favoritt-timene sine i løpet av ei uke. Når bookinga åpner hver søndag kveld klokka 22:00 så er det enkelte timer som fylles opp svært raskt. Dette gjelder i hovedsak Pilates-timene jeg har tirsdag og torsdag kveld, samt Myk Yoga torsdager – de blir fulle i løpet av 3 minutter.

Nå skal det sies at selv om disse timene har ventelister søndag kveld, så pleier de aller fleste få plass på ønsket time, ettersom det alltid kommer inn en del avbestillinger samme dag som timen skal kjøres. Så får du ikke plass: Sett deg på venteliste og følg med i mail (sjekk både innboks og spam). Og husk: Det fins flere timer på timeplanen!

Inntil videre holder vi fast på en dobbelttime i uka på alle kveldstimer, men vi åpner opp for at man i tillegg til det kan booke dobbelt på alle dagtimer. Altså kan du melde deg på flere dagtimer på rad, selv om du allerede har booket din dobbelttime på kveldstid.

Det vil komme noen endringer på dagtilbudet i uke 40, da er målet å sette inn noen flere økter på dagtid. Det ligger for øyeblikket ut meningsmåling både på Inspiras Facebook-side og inne i Facebook-gruppa som heter Inspira LIVE. Kom med dine ønsker og tilbakemeldinger der, slik at jeg får laget et bra tilbud på dagtid framover.

Vi er nå gjennom det som har vært Inspiras største prøvelse. 12. mars i fjor var jeg sikker på å gå konkurs, men det skjedde ikke – vi greide det! Inspira overlevde. Det er takket være dere flotte, lojale, rause, fantastiske støttende mennesker som fortsatt står som medlemmer. Jeg vil nok måtte ha en ekstrajobb ved siden av Inspira en tid framover for å få økonomien på beina, men vi har overlevd!

Takk for det!

Nå løfter jeg blikket og kjenner meg klar for neste kapittel. Jeg håper inderlig at det nå kommer til flere nye medlemmer til Inspira. Jeg håper at flere bedrifter igjen tar opp yoga og trening for sine ansatte. Jeg håper at vi igjen kan kjøre kurs og få opp aktivitetsnivået på den fronten. Jeg håper at jeg snart igjen kan få reise rundt og holde workshops for folk samt arrangere yogahelger og andre happenings.

Jeg håper. Og jeg har trua. Nå er jeg klar for å få Inspira tilbake på den positive bølgen vi red på i februar 2020.

Vil du hjelpe meg?

Spre det glede budskap. Hvis du er fornøyd med Inspira, fortell det til dine venner og kollegaer. Ser du et Facebook-innlegg fra Inspira, kommenter det med noen få ord eller en emoji, eller del det med dine venner. Har du en bekjent du tror ville nytt godt av vårt tilbud – ta henne eller han med på gratis prøvetime. Jeg setter så, så pris på all drahjelp for å få skuta på rett kjøl igjen. Takk <3

Alt godt // Grete

24. september 2021

Stadig begeistret!

I lang tid har jeg jobbet redusert på Inspira. Jeg nærmer meg faktisk et superkjipt jubileum – i høst har jeg vært sykmeldt et helt år på grunn av en meniskskade. Det er jo et teit, lite filleproblem i den store sammenhengen, og jeg vil absolutt i klage bare på grunn av et skranglete kne. Det er så mange som har det så mye, mye verre, og jeg kjenner meg svært heldig og privilegert som ellers er frisk som en fisk.

Ettersom jeg de siste månedene har jobbet kun 30 % av normal stilling på Inspira er det mange som har lagt merke til at jeg er der lite. Det har dukket opp flere nye instruktører på timeplanen, i tillegg til at det etablerte teamet av Inspira-instruktører holder koken med sine timer. Der jeg tidligere kunne bære absolutt hele timeplanen på egen rygg – om det så var 25 økter i uka – så er jeg nå nede på 6-9 økter i uka. Jeg håper på å kunne trappe bittelitt de nærmeste ukene, men jeg må skynde meg sakte.

Alle timer der jeg tidligere typisk sto i front og ledet fysisk an (som for eksempel aerobic-timer, Let’s Dance, høypuls-timer, Body Balance, Soma Move og så videre) er lagt på hylla inntil videre. Pr nå leder jeg kun rolige timer som for eksempel Pilates og Myk Yoga. Dette er timer jeg i stor grad kan prate meg gjennom, og det fungerer ganske bra.

Sånn går no dagan… Jeg kan ikke løpe, hoppe eller sprette så mye lenger, men jeg trener masse. Det løftes noen tonn med kettlebells hver uke, i tillegg til at jeg bruker en del apparater for knespesifikk trening. Er kjempetakknemlig for at jeg klarer være såpass aktiv, og til tross for skaden føler jeg meg sterk og frisk!

Skal du selge Inspira nå?

Det er et spørsmål jeg har fått servert flere ganger i det siste. Flere lurer på hva som skjer videre, om jeg kommer til å legge inn årene og finne en annen jobb.

Svaret er nei.

Jeg kommer aldri til å slippe taket i Inspira. Jeg har på ingen måte gitt opp. Dyktige, kloke ortopeder har spådd at denne lurvete menisken min kommer til å gro, og jeg velger å stole på dem. Æ har trua! Det har føltes bedre de siste par ukene, og det var en stor seier å kunne kaste krykkene for halvannen uke siden. Og uansett om jeg må leve et liv med de knesmertene jeg har nå, så er det 100 % uaktuelt å slippe taket. Så nei – jeg gir meg ikke. Jeg er stadig like forelska og begeistra for å få jobbe med Inspira, det går ikke én dag uten at jeg tenker på veien videre for bedriften min.

Jeg setter så enormt stor pris på å få dele treningsglede og yogafryd med mennesker. Både medlemmene og de ansatte gir meg tonnevis med glede, inspirasjon og motivasjon – hjelpes meg så trivelig vi har det sammen på brygga! Så lenge jeg puster er planen å undervise på Inspira, i en eller annen form, på et eller annet nivå. Helt ærlig: Jeg drømmer ikke om en rolig pensjonisttilværelse der jeg bare har fri; jeg ønsker meg tvert imot et aktivt liv som pensjonist der jeg fortsatt har mine faste timer på Inspira. Jeg pleier å spøke med at jeg vil måtte bæres ut fra Inspira, før det skjer så gir jeg meg altså ikke 🙂

I mål med nok ei økt på sykkelen 🙂 Jeg har egentlig ikke vært så glad i å sykle tidligere, men det siste året har spinningsykkelen vært selve Frelsen. På sykkelen får jeg pusta tungt og trent hjertemuskelen, det setter jeg vanvittig pris på. Det er viktig for meg å holde meg frisk og sterk i brystet, og sykling er pr nå den eneste treningsformen som pisker fart på kondisen min uten at kneet krangler.

Alt i alt, jeg har håp om å komme tilbake. Samtidig innser jeg at kanskje blir jeg ikke helt den jeg var før. Kanskje er det visse typer trening jeg skal fortsette å holde meg unna. Okei, det får gå – jeg er bare glad for det jeg får til!

Til alle dere medlemmer som raust og sporty tar i mot nye instruktører på det som typisk har vært “Grete-timer” i alle år vil jeg si tusen, hjertelig takk. Jeg vet svært godt at man gjerne knytter seg litt ekstra til én instruktør, og det kan til og med være skummelt å skulle være med på timer med nye instruktører. Men dere har tatt det på strak arm, og jeg setter veldig pris på at dere er så rause, åpne og greie!

Vi er søkkanes heldig på Inspira, for makan til superteam skal man lete lenge etter! Så selv om Direktøren sjøl ikke har like mange timer i uka som før, så byr Ragnhild, Kirsten, Linda, Aleksandra, Våril, Aina og (snart!) Ann Karin på en bukett av kvalitetstimer – det er m a s s e bra å velge i!

Da tar jeg helg, og jeg vil med det samme ønske deg og dine fine dager!

Alt godt // Grete

18. september 2021

Gretes favoritter

“Hva heter den nydelige musikken du brukte på timen nå?” er et spørsmål jeg ofte får. Og i dette innlegget deler jeg mine absolutte yogamusikkfavoritter med deg – her skal du få både kjennskap til hvem som står bak lyden av Inspira, samt linker til spillelistene bestående musikken jeg er aller mest glad i:

Instrumental

Denne spillelista er en av dem jeg stadig får tilbakemeldinger på, derfor deler jeg den med stor glede. Den består av mine instrumental-favoritter gjennom ti år, altså musikk uten vokal.

Jeg lyttet til denne lista med en gammel barndomsvenn av meg som er pianist tidligere i år, og han kunne nøkternt slå fast “Du lytter egentlig veldig mye til piano-basert musikk, Grete”. Og jo, det har han visst helt rett i – jeg elsker vakkert, fredfullt og sjelfullt pianospill. Gjerne musikk med mye luft og rom i seg, musikk som man kan velge å lytte aktivt til i like stor grad som man kan la musikken være en behagelig lydkulisse.

Du som er Inspira-yogi kjenner kanskje godt igjen denne lista?

Link til spillelista Inspira – Favoritter | Instrumental

Foto fra Ólafur Arnalds hjemmeside

Nordisk

En annen favoritt er denne spilleliste bestående av musikk av og med nordiske artister.

Det lages utrolig mye vakker og bra musikk her oppe i det kalde nord, det er virkelig et musikalsk skattkammer vi bor i! Kari Bremnes, Ane Brun, Moddi, Hekla Stålstrenga – det fins definitivt mange gode artister her i nord, og det er balsam for sjelen å lytte til musikken deres.

Jeg opplever at visetradisjonen står sterkt i Norden, og i tillegg til at artistene på denne lista lager vakker, interessant og vellydende musikk så elsker jeg at det i alle låter fins en fortelling. Har du lyttet til tekstene på denne spillelista? Virkelig verdt en lytt.

Link til spillelista Inspira – Nordisk

Foto Siren Lauvdal

Mantra

Jeg kan huske aller første gang jeg hørte Deva Premal synge ‘Mangalam’…

Jeg var på yogaretreat på en fjellhytte i Tydal, sammen med fine folk nøt jeg ei lang, deilig helg helg med fjellturer, ashtanga yoga og yin yoga. Mens jeg lå i savasana (den avsluttende avspenningen av en yogapraksis) på en av yin-timene tonet ‘Mangalam’ ut av høyttalerne, og jeg syns det var så vakkert der og da at jeg ble helt rørt. Helt sugd inn i musikken, rytmen, varmen i stemmen til Deva Premal.

Siden den dagen har hennes musikk vært faste innslag på mange av mine spillelister, og jeg oppdaget at medlemmene mine er akkurat like glad i denne typen musikk som jeg selv er.

Spillelisten Inspira – Mantra består av musikk fra yogaens fødested, India. Noen av mantraene synges på sanskrit, andre på gurmukhi (to av “yogaspråkene”). Kanskje er en av dine favoritter på denne spillelista?

Link til spillelista Inspira – Mantra

Foto fra Wikipedia

Sapmi

Sapmi strekker seg jo over Finland, Russland, Sverige og Norge, og jeg er veldig glad i den samiske musikken, norsk som svensk. Joik har alltid truffet meg i hjertet, og jeg er glad for all den nye samiske musikken som vokser fram i våre dager – den er virkelig verdt en lytt.

Selv om mine forfedre valgte bort den samiske siden av seg selv feirer familien min også med det samiske flagget på 17. mai, og du ser på bildet at på vinters tid foretrekker jeg skaller på beina. Skallene mine er sydd av nabokona til mammaen min, som bor i Karasjok. Kniver, belter, luer og sko av samisk håndverk har vært naturlige bruksgjenstander i min familie.

Språket forstår jeg ikke, kun enkeltord. Men trenger man å forstå det verbale språket for å forstå eller bli rørt av musikken? Jeg syns ikke det, og jeg håper også du finner glede i å lytte til denne lista.

Link til spillelista Inspira – Sapmi

Foto fra ISÁKs hjemmeside

Jeg vil tro at de av dere som har vært innom Inspira eller deltatt på mine yogatimer de siste ti årene kjenner igjen flere av låtene fra spillelistene jeg deler over her. Enkelte av låtene har jeg hatt med meg i maaange år. Ønsker du å lese mer om mine tanker rundt musikkbruk på yogatimer kan du gjerne lese dette intervjuet som ble gjort av plusstid.no for en tid tilbake.

Håper du satte pris på dette innlegget <3

Alt godt // Grete

1. september 2021

Vi senker korona-skuldrene bittelitt

La meg innlede meg å være tydelig på at vi ikke slipper skuldrene helt ned og tenker at “okei, nå er faren over”. Det er en stor, stor lettelse at de aller fleste av oss nå er beskyttet av vaksine, men det er viktig å huske at selv om vi er vaksinerte så kan vi være smittebærere. Og jeg for min del har stor interesse av å holde for eksempel ungene mine så trygge som mulig ved å gjøre alt jeg kan for å ikke ta med smitte hjem til dem – det tror jeg gjelder oss alle.

Jeg vil også presisere at vi ved Inspira har medlemmer som grunnet alvorlig allergi ikke kan ta vaksine, samt at vi har gravide medlemmer som heller ikke kan ta vaksine. Av hensyn til disse ber jeg innstendig om at alle setter seg inn i og respekterer kjørereglene jeg deler i dette innlegget.

Men altså – nå kan vi senke skuldrene litt, og det betyr i praksis to ting på Inspira.

Døra

Nå skal dere endelig få ta i dørhåndtaket til ytterdøra igjen, og selv slippe dere inn og ut av lokalene. To ting jeg vil insistere på i denne sammenhengen er

1) Ikke kom tidlig! Kom max 5 minutter før timen din starter.

2) Desinfiser hendene dine med sprit rett etter at du har kommet inn, og rett før du går ut.

Dobbel glede

Så har jeg en gladnyhet jeg vet vil begeistre mange: Nå åpner vi sånn smått for dobbelttimer igjen!

Også her har vi et forbehold: Vi åpner for én dobbelttime i uka pr medlem. Det betyr at Kari kan booke for eksempel Pilates etterfulgt av Yin Yoga tirsdag kveld, men da har hun brukt opp dobbelttimen sin den uka.

Det er altså ikke fritt fram, slik at man kan booke dobbelttimer kveld etter kveld – kun en dobbelttime i uka. Men du kan booke så mange enkelttimer du vil i løpet av ei uke.

Så regner jeg med at dere alle forstår at dobbeltimer = færre får plass på time. Hvis de 14 som er booket inn på Pilates også booker seg inn på Myk Yogså, så betyr det i praksis at det er 14 medlemmer som ikke får plass. Sånn er det bare, det er enkel mattematikk 🙂

Møt opp!

Jeg vil sende ut enn (litt streng) bønn i den anledning: Hvis du setter deg på venteliste er det ditt ansvar å følge om du har fått plass på timen. Det har vært altfor mange tilfeller av at folk ikke møter opp på time, og det er utrolig frustrerende og irriterende. Har du meldt deg på, forventer jeg at du kommer.

Minner om at beskjed om at man er tatt av ventelisten og har fått plass kommer via mail, så ta ansvar og følg med i innboksen din hvis du står på venteliste.

Jeg er litt lei av “Oj var jeg påmeldt der ja, det hadde jeg glemt” eller “Ups, jeg så ikke denne mailen før i dag jeg”. Når det står 4 andre medlemmer på venteliste på akkurat den timen som ikke fikk plass, så er det utrolig kjipt at noen som faktisk har fått plass velger å ikke bruke den.

Bare tenk på hvor lite happy du selv blir når du blir stående på venteliste og ikke får plass på timen du hadde ønsket deg.

Andre tiltak

For at det skal være så trygt som mulig på Inspira kjører vi fortsatt med noe lavere deltakerantall på hver time, og vi har alle med personlig utstyr (yogamatte, pute, pledd og lignende) selv.

Vi holder trygg avstand til hverandre, og vi tar på færrest mulig kontaktpunkter.

Det vaskes, spriters og luftes godt.

Så tar jeg som en selvfølge at man holder seg hjemme når man er litt tufs i formen. Er du forkjøla, snufsete, hoster litt eller har magetrøbbel ber jeg om at du holder deg hjemme. “Det er sikkert ingenting farlig” tenker du kanskje, men det kan verken du eller jeg vite. Better safe than sorry! (og vi tåler alle å stå over en time en sjelden gang)

Foto Ina Skjefte

Så for å oppsummere: Du kan nå booke en dobbelttime i uka (men moderer deg solidarisk til den ene), og du kan nå åpne døra selv (men kom max 5 minutter før timestart, ikke tidligere).

Vel møtt til trygg yoga og trening på Inspira!

Alt godt // Grete

29. august 2021

Yoga for barn – endelig!

Etter halvannet år med redusert aktivitet føles det fantastisk fint å endelig kunne invitere barn til Inspira igjen! Lørdag 4. september klokka 13:00 åpner vi dørene for våre unge yoga-rekrutter, og jeg håper på å se mange barn denne lørdagen.

Barneyoga har helt siden vi startet med det i 2015 vært et populært tilbud, og jeg vet at det er mange små yogiser som har etterspurt yoga de siste månedene. Jeg møter stadig barn i byen eller rundtomkring som sier “Hei, du er yogadama! Når blir det yoga igjen?” – og nå kan jeg endelig fortelle dem at dørene til brygga igjen er åpen også for barn.

Så hva skjer på en slik time?

Jo, aller først så er det sånn at alle barn har med seg en voksen. Jeg er gjerne uti venterommet sammen med store og små før timen starter, for å hilse på, bli litt kjent, skravle litt. De små får gjerne tilbud om en tur på do, før vi tar av oss sokkene og går inn i salen.

Inne i salen blir det en salig blanding av leik, yoga, utforsking, sang, hvile, pusteøvelser og kos. Barnet gjør noen ting alene, noen ting sammen med den voksne. Vi er til tider veldig aktive og fokusert på hverandre, mens andre stunder er vi mer innadvendte og rolige.

Det er ikke noe man kan gjøre feil eller galt på yoga, det er rom for tolkning og egne varianter på alt vi gjør. Verken barnet eller den voksne trenger å være redd for å “ikke få til”. Vi yoger med den kroppen vi har og det fins ikke noe ideal eller fasit. Det er litt deilig! Det syns både små og store.

Denne timen passer like bra for jenter som for gutter, for mamma som for pappa (eller bestemor eller onkel). Bare kom som du er, her på Inspira er det rom for alle!

For å melde på et barn, vipps kr 250 til 82950 (Inspira AS). Voksne er med gratis, man betaler kun for barna. Jeg vil gjerne at det kun er med 1 voksen pr barn/familie, så det ikke blir så fullt i salen 🙂

Mine fine yogabarn, for en del år tilbake. De er litt større nå

Hvis du har spørsmål om denne yogatimen når du meg på 90 98 93 54 (send sms om du ikke får svar). Jeg gleder meg skikkelig til å ta i mot store og små yogiser på Inspira denne lørdagen – varmt velkommen!

Alt godt // Grete

IMG_7463

Hei – velkommen til Inspira

Bak Inspira står jeg, Grete Lian. Etter å ha levd og åndet for dansen de første 15 årene av karrieren min ble jeg dyttet over i yogaens verden etter en ulykke for snart ni år siden. Så glad jeg er for det!

På denne siden finner du timeplan for inneværende uke. Timene står med blå, understreket skrift, og det er bare å trykke på den timen du er interessert i så blir du sendt videre.

Scroller du ned finner du tidligere blogginnlegg. Jeg har ikke kapasitet til å blogge lenger, men du ser at det ligger mange innlegg fra tidligere - føl deg fri til å ta en titt på dem.

Tusen takk for at du er her!  Alt godt // Grete