24. oktober 2021

Slik trener jeg den viktigste muskelen

I tilfelle du lurer; jeg snakker verken om biceps, rumpe eller magemuskler – jeg tenker selvfølgelig på hjertemuskelen.

Når det kommer til å holde seg frisk og sunn, og ikke minst det å bedre sjansene for et langt liv, så er det smarteste grepet vi kan gjøre å trene hjertet jevnlig. Jeg har i alle år foretrukket gruppetreningstimer som høypuls, aerobic eller sirkeltrening for å få pusta tungt, men etter at jeg fikk en kneskade har jeg måttet finne andre måter å trene kondisjon på, så nå går dagene med til sykling.

Jeg trener styrke og kondisjon 3-5 ganger i uka, og minst to av øktene legger jeg opp til å trene hjertet. Minst en gang i uka kjører jeg ei litt tøffere intervalløkt, der jeg virkelig går inn for å jobbe målrettet med kondisen, og da velger jeg enten de gode gamle trønderintervallene 4 x 4 eller jeg kjører 5 x 5 eller 5 x 4.

Når jeg skriver 5 x 5 så betyr det at jeg kjører intervalldrag som varer i 5 minutter 5 ganger. Mellom dragene er det aktiv hvile, altså at jeg skrur ned intensiteten nok til at jeg klarer å få igjen pusten men samtidig er aktiv nok til å ikke falle for lavt i puls. Blir pausen for lang eller for sløv så er det brutalt å begynne på et nytt drag, det er bedre å holde hjulene i gang også i pausene.

Økta jeg har kjørt mest i høst er grovt sett ei 5 x 4-økt, altså at jeg har fire gode arbeidsintervaller. Så liker jeg å trøkke til litt ekstra på det siste draget, så der de første tre dragene varer i 5 minutter jobber jeg i 6 minutter i det siste arbeidsintervallet. Her ser du oppskrifta til favorittøkta mi:

 • Oppvarming (9-10 minutter)
 • Drag 1 (5 minutter)
 • Aktiv hvile (3 minutter)
 • Drag 2 (5 minutter)
 • Aktiv hvile (3 minutter)
 • Drag 3 (5 minutter)
 • Aktiv hvile (3 minutter)
 • Drag 4 (6 minutter)
 • Nedvarming (4-10 minutter)

Old-school intensitetsstyring

Jeg er litt gammeldags av meg, og er muligens den eneste i dette land som ikke bruker pulsklokke når jeg trener. Det å bruke pulsklokke er jo uovertruffent når det kommer til å legge seg på riktig intensitetsnivå og sørge for at man trener så hardt som man tror man trener, men jeg kan røpe at det går helt fint uten klokke også.

Nå har jo jeg trent i mange år; de siste tjuefem årene har både jobb og hobby vært trening, så jeg kjenner kroppen min ganske godt. Jeg vet når jeg ligger på et intensitetsnivå jeg kan holde over tid, og jeg kjenner igjen de ulike nivåene eller tersklene mine. Når jeg sykler følger jeg for eksempel nøye med på hvordan jeg puster, jeg henter mye info fra hvor mye/hva slags bevegelse det er i ansiktet mitt. Må jeg puste gjennom munnen eller klarer jeg puste gjennom nesa, er jeg avspent i ansiktet, blafrer det i kinnene, må jeg trekke bak munnvikene for å åpne opp og få inn mer luft, vil jeg lukke øynene – dette høres kanskje old-school og veldig simpelt ut – men det funker for meg. Observasjonene av egen pust i kombinasjon med hvilket motstandsnivå jeg har stilt inn sykkelen på gir meg infoen jeg syns jeg trenger for å få trent godt.

Jeg ser det sånn: Den beste treninga er ikke nødvendigvis den som er optimal på papiret, den beste treninga er den som blir gjennomført! Det får så være om jeg ligger på 84 % av makspuls i stedet for 89 % – det er hakkanes kurant likevel. Det funker, og det blir gjennomført.

Musikk = alfa og omega

Selv om jeg trener kondisjon minst to ganger i uka så kan jeg røpe at det å pushe pulsen er for meg den treninga jeg syns er tøffest, det koster meg litt – i allefall når jeg skal gjøre det ordentlig. Å bare sitte på sykkelen og kosetråkke, det er ikke så vanskelig. Men når det gjelder å få piska opp motivasjonen og virkelig peise på så hjertet får jobba godt – det koster meg litt mer. Og min aller største hjelp til å få gjennomført gode intervaller, det er musikk.

Det å ha den riktige musikken på øret når jeg skal trøkke til er superviktig. Jeg har prøvd å lytte til interessante podkaster eller bare høre på musikken som spilles på senteret, men nei – det duger ikke – jeg må ha skreddersydd musikk som gir meg det ekstra giret så jeg får pusha meg selv godt. Og da er oppskrifta for meg å bruke musikk innen sjangrene dance og trance. Altså litt russebuss, litt syre, litt dansegolv. Vi snakker Tiësto og David Guetta, Faithless og Rihanna.

Spillelistene er lagt opp slik at musikken forteller meg hvor jeg er i løypa; hver låt har en intensitet eller funksjon knyttet til seg. Jeg finner musikk som jeg liker der også varigheten på låtene klaffer med det jeg trenger, for eksempel vil du se at låt nummer 3, 5, 7 på den første spillelista under her varer i 5 minutter – det er fordi det er på de låtene jeg kjører drag nummer en, to og tre. Det at jeg følger musikken gjør at jeg ikke trenger å tenke, jeg bare utfører planen jeg har lagt i takt med at låtene kommer og går.

Her ser du spillelistene jeg bruker mest når jeg trener (hvis du trykker deg inn på en liste ser du en beskrivelse der jeg skriver hvilke låter som er knyttet til arbeidsintervallene):

5 x 5

De dagene jeg har god tid og har mye JA i hodet kjører jeg hele lista fra start til slutt (da er det låtene God is a DJ og Insomnia som tilsammen utgjør det 5. draget), men ofte kjører jeg kun fire av dragene (altså fram til og med Adagio for strings). Kjempefin økt!

4 x 4

Dette er ei stødig, klassisk økt. Samme oppskrift som 5 x 5, jeg varmer opp med to låter og så er jeg i gang med det første draget. Her har jeg litt kortere pauser. Så må jeg alltid smile litt for meg selv når Africa med Toto plutselig dukker opp på slutten der. Den skiller seg litt fra resten av spillelista, men det virket liksom som en god plan å ha den med da jeg laget listen, så den er nå der.

Puls

Denne lista bruker jeg når jeg bare skal sykle litt, altså ei økt der jeg vil ha ei halvtime – tre kvarter på sykkelsetet med litt puls. Da følger økta gjerne en naturlig kurve der jeg starter med ei god oppvarming før jeg sykler ganske lenge på moderat intensitet. Ikke sånn knallhardt, bare sånn at jeg må puste litt. Så skrur jeg opp intensiteten i en kortere periode, før jeg trapper ned igjen.

15

Så er det noen ganger jeg bare vil tråkke litt for å få opp varmen i kroppen og for å la kneet får litt bevegelse, da tråkker jeg bare i et kvarters tid på lav til moderat intensitet. Fint å gjøre de dagene jeg er støl, sliten eller har vondt, bare for å få i gang systemet.

Dette blogginnlegget er ikke tenkt som en fasit eller oppskrift; jeg bare deler hvordan jeg gjør det. Vil du lære mer om trening av hjertet anbefaler jeg deg å lese og lytte til fagfolk som kan gå mer i dybden på emnet. Liker du å lytte til podkaster kan denne episoden om intervalltrening fra Evolution være fin. Ellers kan du lytte til idrettsfysiologene Melina Magulas og Eirik Nossum snakke om makspuls eller hvordan Olympiatoppens nyreviderte pulsskala ser ut.

Noe av dette kan kanskje oppleves som litt tungt stoff, med mange detaljer og retningslinjer. Nøkkelen er å ikke la seg avskrekke om du kanskje ikke får til å trene helt optimalt. Også med kondisjonstrening tenker jeg at alt er bedre enn ingenting. Det er viktigere at vi trener enn at vi trener “perfekt”.

Om du ligger litt for høyt eller litt for lavt i intensitet etter oppskrifta; så lenge du med jevne mellomrom går inn for å puste tungt og bli ordentlig svett så kan du klappe deg selv på skuldra slik jeg ser det. Alle monner drar! Hjertet får trening når vi danser så svetten spruter, når vi går på i motbakkene så pusten blir tung og når vi trøkker til på ei aerobictime. Vi kan gå en frisk skitur, jogge eller svømme. Vi kan hive oss med på ei økt med sirkeltrening eller tråkke til på sykkelen – alle disse aktivitetene trener hjertet, og det viktigste er at vi finner den eller de aktivitetene som funker for oss.

Husk – den beste treninga er den som blir gjennomført 🙂

Alt godt // Grete

16. oktober 2021

På øret

Jeg er veldig glad i å ha en god lydbok eller en podkast på øret, og kan nok trygt klassifiseres som en storforbruker av både Storytel og Spotify. I dag vil jeg gjerne dele noen av de podkastene jeg lytter mest til, og som du vil se handler det mye om fysisk og psykisk helse. Jeg syns rett og slett det er interessant og inspirerende, og elsker podkaster som kan gi meg både lærdom, forståelse og påfyll av motivasjon.

Evolution

Denne podden er jeg storforbruker av, i sommer og høst har jeg hørt mye på guttene fra treningskjeden Evo og deres podkast Evolution. De kommer med jevnlige episoder, og snakker helt enkelt om trening. Anbefaler deg å starte på begynnelsen og lytte deg gjennom episodene fram til i dag. Masse god input knyttet til trening, for eksempel hvordan komme i gang med trening, hvor ofte skal man trene, tips til økter, kunnskap om kropp og fysiologi, hvorfor er det lurt å trene – og ikke minst er det god stemning og innslag av litt frisk humor. Det like æ!

Fysisk for psykisk

I denne podkasten snakker Silje Emilie Tønnesen om hvordan det psykiske henger sammen med fysiske og vice versa. Mange kjenner Silje som ei råtøff treningsmaskin, men i denne podden slipper hun lytteren tett innpå seg selv og åpner opp om at også folk som ser imponerende ut på Instagram kan ha tøff bagasje. Igjen, jeg anbefaler deg å starte med begynnelsen, for å bli kjent med Silje og grunnlaget som podden er bygget på. Sårbart, ærlig og ekte, og verdt en lytt.

Sporty business

Altså, denne kommer jeg ikke utenom – jeg digger Sporty business og får med meg hver eneste episode. Det skal sies at denne podden nok er mer interessant for meg enn for folk flest, dette er nemlig en bransjepodkast for oss som er i treningsbransjen, men jeg tipper at mange som ikke er i businessen likevel vil synes innholdet i Sporty business er spennende. Jeg har hatt gleden av å møte Eva Katrine som driver denne podden flere ganger, og hun er virkelig en fantastisk treningsinstruktør, hun er faglig råsterk og er virkelig en spydspiss innen gruppetrening og profesjonalisering av treningsbransjen i Norge. Bra dame, bra podd.

God bedring

Ah, denne podkasten liker jeg. Cecilie Kåss Furuseth er programleder og hun har med seg fastlege Kaveh Rashidi, psykolog Peder Kjøs. De får besøk av ulike gjester, og sammen svarer de på spørsmål knyttet til fysisk og psykisk helse. De snakker om alt mellom himmel og jord, og tonen er lett og fin. Lærerik og trivelig podkast, God bedring er fin å ha på øret!

Treningspodden

Så er det Treningspodden da, dere. Ja, jeg vet jeg har skrevet om den tidligere, men denne podden er da altså den podkasten som har fulgt meg lengst, den er en favoritt år etter år. Silje og Pia kommer med ukentlige episoder der de tar for seg alt mulig knyttet til helse, trening og kosthold. De byr på seg selv og er både proffe og personlige. Selv om tonen i Treningspodden er lettbeint og jovial er det bra fagstoff de formidler, dette er to damer med solid erfaring og utdanning innen yoga og mental såvel som fysisk trening. Anbefales!
Det var mine fem favoritter denne høsten. Lytter du til noen av disse? Har du tips til andre podkaster som du vil dele? I’m all ears – fortell meg gjerne om dine favoritter!


Alt godt // Grete
25. september 2021

Jaaa!

E n d e l i g har vi kommet til det fantastiske punktet der Norge kan senke skuldrene – nå er vi over korona-kneika og vi kan ta tilbake Hverdagen! Etter gårsdagens pressekonferanse var det egentlig vanskelig å ta det innover seg. Jeg strevde litt med å fatte at vi ikke lenger trenger holde avstand, at vi ikke lenger trenger å vaske og sprite kontinuerlig, at vi ikke lenger trenger ha så høye skuldre. Det blir rart og fabelaktig å komme tilbake til normalen!

Her på Inspira betyr det følgende:

 • Vi øker deltakerantall på timene
 • Du kan nå bruke Inspiras matter (men det er fortsatt veldig lov å ha med egen)
 • Alt av utstyr kan brukes flere økter/dager på rad
 • Føl deg fri til å åpne/lukke vinduer selv
 • Du slipper å holde avstand
 • Håndduker kan få henge til Grete skifter dem
 • Det er veldig lov til å sprite hender, men du ‘må’ ikke

Er det ikke rart hvor stort og spesielt det føles å få lov til å åpne et vindu…? Eller hvor merkelig det er å tenke på at vi ikke trenger å sprite oss for hver gang vi har tatt på noe?

Vi trenger vel litt innkjøring alle sammen, for å venne oss til den nye (gamle) hverdagen., men jeg er sikker på at det vil bli superbra etter hvert!

Dobbelttimer

Så har jeg fått en del tilbakemeldinger på det med dobbelttimer de siste ukene, så jeg kan informere litt om det med det samme nå. Pr nå er det slik at dere medlemmer kan booke dere inn på ei dobbelttime i uka. Det var deilig å endelig åpne for det igjen!

Samtidig har flere sagt at de syns det er positivt at det kun er én dobbelttime i uka som gjelder, for ellers vil nok svært mange ikke få plass på favoritt-timene sine i løpet av ei uke. Når bookinga åpner hver søndag kveld klokka 22:00 så er det enkelte timer som fylles opp svært raskt. Dette gjelder i hovedsak Pilates-timene jeg har tirsdag og torsdag kveld, samt Myk Yoga torsdager – de blir fulle i løpet av 3 minutter.

Nå skal det sies at selv om disse timene har ventelister søndag kveld, så pleier de aller fleste få plass på ønsket time, ettersom det alltid kommer inn en del avbestillinger samme dag som timen skal kjøres. Så får du ikke plass: Sett deg på venteliste og følg med i mail (sjekk både innboks og spam). Og husk: Det fins flere timer på timeplanen!

Inntil videre holder vi fast på en dobbelttime i uka på alle kveldstimer, men vi åpner opp for at man i tillegg til det kan booke dobbelt på alle dagtimer. Altså kan du melde deg på flere dagtimer på rad, selv om du allerede har booket din dobbelttime på kveldstid.

Det vil komme noen endringer på dagtilbudet i uke 40, da er målet å sette inn noen flere økter på dagtid. Det ligger for øyeblikket ut meningsmåling både på Inspiras Facebook-side og inne i Facebook-gruppa som heter Inspira LIVE. Kom med dine ønsker og tilbakemeldinger der, slik at jeg får laget et bra tilbud på dagtid framover.

Vi er nå gjennom det som har vært Inspiras største prøvelse. 12. mars i fjor var jeg sikker på å gå konkurs, men det skjedde ikke – vi greide det! Inspira overlevde. Det er takket være dere flotte, lojale, rause, fantastiske støttende mennesker som fortsatt står som medlemmer. Jeg vil nok måtte ha en ekstrajobb ved siden av Inspira en tid framover for å få økonomien på beina, men vi har overlevd!

Takk for det!

Nå løfter jeg blikket og kjenner meg klar for neste kapittel. Jeg håper inderlig at det nå kommer til flere nye medlemmer til Inspira. Jeg håper at flere bedrifter igjen tar opp yoga og trening for sine ansatte. Jeg håper at vi igjen kan kjøre kurs og få opp aktivitetsnivået på den fronten. Jeg håper at jeg snart igjen kan få reise rundt og holde workshops for folk samt arrangere yogahelger og andre happenings.

Jeg håper. Og jeg har trua. Nå er jeg klar for å få Inspira tilbake på den positive bølgen vi red på i februar 2020.

Vil du hjelpe meg?

Spre det glede budskap. Hvis du er fornøyd med Inspira, fortell det til dine venner og kollegaer. Ser du et Facebook-innlegg fra Inspira, kommenter det med noen få ord eller en emoji, eller del det med dine venner. Har du en bekjent du tror ville nytt godt av vårt tilbud – ta henne eller han med på gratis prøvetime. Jeg setter så, så pris på all drahjelp for å få skuta på rett kjøl igjen. Takk <3

Alt godt // Grete

24. september 2021

Stadig begeistret!

I lang tid har jeg jobbet redusert på Inspira. Jeg nærmer meg faktisk et superkjipt jubileum – i høst har jeg vært sykmeldt et helt år på grunn av en meniskskade. Det er jo et teit, lite filleproblem i den store sammenhengen, og jeg vil absolutt i klage bare på grunn av et skranglete kne. Det er så mange som har det så mye, mye verre, og jeg kjenner meg svært heldig og privilegert som ellers er frisk som en fisk.

Ettersom jeg de siste månedene har jobbet kun 30 % av normal stilling på Inspira er det mange som har lagt merke til at jeg er der lite. Det har dukket opp flere nye instruktører på timeplanen, i tillegg til at det etablerte teamet av Inspira-instruktører holder koken med sine timer. Der jeg tidligere kunne bære absolutt hele timeplanen på egen rygg – om det så var 25 økter i uka – så er jeg nå nede på 6-9 økter i uka. Jeg håper på å kunne trappe bittelitt de nærmeste ukene, men jeg må skynde meg sakte.

Alle timer der jeg tidligere typisk sto i front og ledet fysisk an (som for eksempel aerobic-timer, Let’s Dance, høypuls-timer, Body Balance, Soma Move og så videre) er lagt på hylla inntil videre. Pr nå leder jeg kun rolige timer som for eksempel Pilates og Myk Yoga. Dette er timer jeg i stor grad kan prate meg gjennom, og det fungerer ganske bra.

Sånn går no dagan… Jeg kan ikke løpe, hoppe eller sprette så mye lenger, men jeg trener masse. Det løftes noen tonn med kettlebells hver uke, i tillegg til at jeg bruker en del apparater for knespesifikk trening. Er kjempetakknemlig for at jeg klarer være såpass aktiv, og til tross for skaden føler jeg meg sterk og frisk!

Skal du selge Inspira nå?

Det er et spørsmål jeg har fått servert flere ganger i det siste. Flere lurer på hva som skjer videre, om jeg kommer til å legge inn årene og finne en annen jobb.

Svaret er nei.

Jeg kommer aldri til å slippe taket i Inspira. Jeg har på ingen måte gitt opp. Dyktige, kloke ortopeder har spådd at denne lurvete menisken min kommer til å gro, og jeg velger å stole på dem. Æ har trua! Det har føltes bedre de siste par ukene, og det var en stor seier å kunne kaste krykkene for halvannen uke siden. Og uansett om jeg må leve et liv med de knesmertene jeg har nå, så er det 100 % uaktuelt å slippe taket. Så nei – jeg gir meg ikke. Jeg er stadig like forelska og begeistra for å få jobbe med Inspira, det går ikke én dag uten at jeg tenker på veien videre for bedriften min.

Jeg setter så enormt stor pris på å få dele treningsglede og yogafryd med mennesker. Både medlemmene og de ansatte gir meg tonnevis med glede, inspirasjon og motivasjon – hjelpes meg så trivelig vi har det sammen på brygga! Så lenge jeg puster er planen å undervise på Inspira, i en eller annen form, på et eller annet nivå. Helt ærlig: Jeg drømmer ikke om en rolig pensjonisttilværelse der jeg bare har fri; jeg ønsker meg tvert imot et aktivt liv som pensjonist der jeg fortsatt har mine faste timer på Inspira. Jeg pleier å spøke med at jeg vil måtte bæres ut fra Inspira, før det skjer så gir jeg meg altså ikke 🙂

I mål med nok ei økt på sykkelen 🙂 Jeg har egentlig ikke vært så glad i å sykle tidligere, men det siste året har spinningsykkelen vært selve Frelsen. På sykkelen får jeg pusta tungt og trent hjertemuskelen, det setter jeg vanvittig pris på. Det er viktig for meg å holde meg frisk og sterk i brystet, og sykling er pr nå den eneste treningsformen som pisker fart på kondisen min uten at kneet krangler.

Alt i alt, jeg har håp om å komme tilbake. Samtidig innser jeg at kanskje blir jeg ikke helt den jeg var før. Kanskje er det visse typer trening jeg skal fortsette å holde meg unna. Okei, det får gå – jeg er bare glad for det jeg får til!

Til alle dere medlemmer som raust og sporty tar i mot nye instruktører på det som typisk har vært “Grete-timer” i alle år vil jeg si tusen, hjertelig takk. Jeg vet svært godt at man gjerne knytter seg litt ekstra til én instruktør, og det kan til og med være skummelt å skulle være med på timer med nye instruktører. Men dere har tatt det på strak arm, og jeg setter veldig pris på at dere er så rause, åpne og greie!

Vi er søkkanes heldig på Inspira, for makan til superteam skal man lete lenge etter! Så selv om Direktøren sjøl ikke har like mange timer i uka som før, så byr Ragnhild, Kirsten, Linda, Aleksandra, Våril, Aina og (snart!) Ann Karin på en bukett av kvalitetstimer – det er m a s s e bra å velge i!

Da tar jeg helg, og jeg vil med det samme ønske deg og dine fine dager!

Alt godt // Grete

18. september 2021

Gretes favoritter

“Hva heter den nydelige musikken du brukte på timen nå?” er et spørsmål jeg ofte får. Og i dette innlegget deler jeg mine absolutte yogamusikkfavoritter med deg – her skal du få både kjennskap til hvem som står bak lyden av Inspira, samt linker til spillelistene bestående musikken jeg er aller mest glad i:

Instrumental

Denne spillelista er en av dem jeg stadig får tilbakemeldinger på, derfor deler jeg den med stor glede. Den består av mine instrumental-favoritter gjennom ti år, altså musikk uten vokal.

Jeg lyttet til denne lista med en gammel barndomsvenn av meg som er pianist tidligere i år, og han kunne nøkternt slå fast “Du lytter egentlig veldig mye til piano-basert musikk, Grete”. Og jo, det har han visst helt rett i – jeg elsker vakkert, fredfullt og sjelfullt pianospill. Gjerne musikk med mye luft og rom i seg, musikk som man kan velge å lytte aktivt til i like stor grad som man kan la musikken være en behagelig lydkulisse.

Du som er Inspira-yogi kjenner kanskje godt igjen denne lista?

Link til spillelista Inspira – Favoritter | Instrumental

Foto fra Ólafur Arnalds hjemmeside

Nordisk

En annen favoritt er denne spilleliste bestående av musikk av og med nordiske artister.

Det lages utrolig mye vakker og bra musikk her oppe i det kalde nord, det er virkelig et musikalsk skattkammer vi bor i! Kari Bremnes, Ane Brun, Moddi, Hekla Stålstrenga – det fins definitivt mange gode artister her i nord, og det er balsam for sjelen å lytte til musikken deres.

Jeg opplever at visetradisjonen står sterkt i Norden, og i tillegg til at artistene på denne lista lager vakker, interessant og vellydende musikk så elsker jeg at det i alle låter fins en fortelling. Har du lyttet til tekstene på denne spillelista? Virkelig verdt en lytt.

Link til spillelista Inspira – Nordisk

Foto Siren Lauvdal

Mantra

Jeg kan huske aller første gang jeg hørte Deva Premal synge ‘Mangalam’…

Jeg var på yogaretreat på en fjellhytte i Tydal, sammen med fine folk nøt jeg ei lang, deilig helg helg med fjellturer, ashtanga yoga og yin yoga. Mens jeg lå i savasana (den avsluttende avspenningen av en yogapraksis) på en av yin-timene tonet ‘Mangalam’ ut av høyttalerne, og jeg syns det var så vakkert der og da at jeg ble helt rørt. Helt sugd inn i musikken, rytmen, varmen i stemmen til Deva Premal.

Siden den dagen har hennes musikk vært faste innslag på mange av mine spillelister, og jeg oppdaget at medlemmene mine er akkurat like glad i denne typen musikk som jeg selv er.

Spillelisten Inspira – Mantra består av musikk fra yogaens fødested, India. Noen av mantraene synges på sanskrit, andre på gurmukhi (to av “yogaspråkene”). Kanskje er en av dine favoritter på denne spillelista?

Link til spillelista Inspira – Mantra

Foto fra Wikipedia

Sapmi

Sapmi strekker seg jo over Finland, Russland, Sverige og Norge, og jeg er veldig glad i den samiske musikken, norsk som svensk. Joik har alltid truffet meg i hjertet, og jeg er glad for all den nye samiske musikken som vokser fram i våre dager – den er virkelig verdt en lytt.

Selv om mine forfedre valgte bort den samiske siden av seg selv feirer familien min også med det samiske flagget på 17. mai, og du ser på bildet at på vinters tid foretrekker jeg skaller på beina. Skallene mine er sydd av nabokona til mammaen min, som bor i Karasjok. Kniver, belter, luer og sko av samisk håndverk har vært naturlige bruksgjenstander i min familie.

Språket forstår jeg ikke, kun enkeltord. Men trenger man å forstå det verbale språket for å forstå eller bli rørt av musikken? Jeg syns ikke det, og jeg håper også du finner glede i å lytte til denne lista.

Link til spillelista Inspira – Sapmi

Foto fra ISÁKs hjemmeside

Jeg vil tro at de av dere som har vært innom Inspira eller deltatt på mine yogatimer de siste ti årene kjenner igjen flere av låtene fra spillelistene jeg deler over her. Enkelte av låtene har jeg hatt med meg i maaange år. Ønsker du å lese mer om mine tanker rundt musikkbruk på yogatimer kan du gjerne lese dette intervjuet som ble gjort av plusstid.no for en tid tilbake.

Håper du satte pris på dette innlegget <3

Alt godt // Grete

IMG_7463

Hei – velkommen til Inspira

Bak Inspira står jeg, Grete Lian. Etter å ha levd og åndet for dansen de første 15 årene av karrieren min ble jeg dyttet over i yogaens verden etter en ulykke for snart ni år siden. Så glad jeg er for det!

På denne siden finner du timeplan for inneværende uke. Timene står med blå, understreket skrift, og det er bare å trykke på den timen du er interessert i så blir du sendt videre.

Scroller du ned finner du tidligere blogginnlegg. Jeg har ikke kapasitet til å blogge lenger, men du ser at det ligger mange innlegg fra tidligere - føl deg fri til å ta en titt på dem.

Tusen takk for at du er her!  Alt godt // Grete